Over chiropraxie

Chiropraxie

Een chiropractor is gespecialiseerd in onderzoek, diagnose en behandeling van rug- en nekklachten alsook van andere spier- en gewrichtsaandoeningen. Binnen de gezondheidszorg is de chiropractor door zijn specifieke, doorgedreven opleiding dé expert voor wat betreft de manuele behandeling. Deze bestaat uit gewrichtsmanipulaties, mobilisaties, stretching en zachte weefseltechnieken (op spieren, ligamenten, fasciae, …).

Daarnaast omvat de behandeling bij de chiropractor advies over spierversterkende en mobiliserende oefeningen, alsook over de algemene gezondheid met in het bijzonder nek-en rughygiëne. De chiropractor richt zich tevens op de preventie van aandoeningen aan het bewegingsapparaat (wervelkolom en aanliggende gewrichten). Hij kijkt ook naar het effect ervan op het functioneren van het zenuwstelsel. Kenmerkend voor de chiropraxie is dat geen gebruik wordt gemaakt van medicijnen en infiltraties.

De opleiding

De opleiding tot chiropractor is een voltijdse universitaire masteropleiding van vijf academiejaren, gevolgd door een zesde jaar beroepsopleiding. Deze opleiding vindt plaats aan een buitenlandse universiteit (o.a. Australië, Verenigd Koninkrijk, Canada,…).

De kwaliteit van de opleiding tot chiropractor staat wereldwijd onder de controle van de Councils on Chiropractic Education International (CCEI). De opleiding chiropraxie in Europa is geaccrediteerd door de European Council for Chiropractic Education (ECCE) en de European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA). Om die kwaliteitsgarantie nog te verbeteren heeft de European Chiropractors’ Union (ECU) besloten een officiële Europese norm voor chiropractische zorgverlening vast te leggen. Die norm is in april 2012 in voege getreden in 31 Europese landen, leden van het European Committee on Standardisation (ECS).